Vitamiin B6

Kust saame?

B6-vitamiini leidub nii loomse kui ka taimse päritoluga toiduainetes. Parimad allikad on maks, kala, munakollane, sea- ja linnuliha, erinevad pähklid, päevalille- ja seesamiseemned,  kastanid, teraviljad, leib, kartul, avokaado, banaanid, pärm, kaunviljad, paprika, porgand, mitmesugused kapsad (lillkapsas, brokoli). B6-vitamiini imendumist pärsivad suitsetamine, liigne alkohol ja kohv ning mitmed hormoonid (kortisoon, östrogeenid). B6-vitamiin on tundlik nii valguse kui ka kõrge temperatuuri suhtes, järelikult tehnoloogiliselt kõrgtöödeldud toiduainetes on  selle vitamiini varud tunduvalt vähenenud. Mõningase koguse toodab seda vitamiini ka soole mikrofloora. B6-vitamiini varud on inimkehas tagasihoidlikud, koondudes peamiselt maksa ja lihastesse.

Millal võib tekkida puudujääk ja missugused võivad olla sümptomid?

Normaalse toitumise ja tervislike eluviiside puhul selle ühendi puudust üldiselt ei esine. B6-vitamiini defitsiit tekib seedekulgla krooniliste haiguste puhul ja mitmete suukaudsete rasestumisvastaste preparaatide võtmisel. Ka alkoholi liigtarbimisel süveneb selle vitamiini vaeguse oht. Väga valgurikka toidu liigsage söömine nõuab organismilt samuti rohkem B6-vitamiini.

B6-vitamiini puuduse esmatunnused on väsimus, ärrituvus, suukuivus, depressioon, unehäired, veresuhkru taseme langus. Kestva vaeguse tunnused on dermatiidid (suunurkade lõhenemine, nahakahjustused silmade ümber), perifeerne neuropaatia, mis avaldub käte ja jalgade krampidena, hemoglobiini sünteesi pidurdumisest tingitud aneemia, kehakaalu vähenemine, aminohappe homotsüsteiini kuhjumisest põhjustatud homotsüstinuuria, mis kutsub haigel esile neuroloogilisi ja südame-veresoonkonna probleeme. Mitmed ravimid, näiteks isoniasiid (isonikotiinhape) ja penitsillamiin, mida kasutatakse vastavalt tuberkuloosi ja reumatoidartriidi raviks, reageerivad B6-vitamiini aktiivvormidega ning häirivad nende normaalset kasutamist. Nimetatud ravimite kõrvaltoimeid saab vältida B6-vitamiini adekvaatsete koguste lisamanustamisega arsti täpsete nõuannete järgi.

Miks on vaja B6-vitamiini?

  • aminohapete ja süsivesikute muundumiseks;
  • lipiidide ainevahetuseks;
  • närvikoe, lihaskoe ja naha normaalseks talitluseks;
  • punaste vererakkude ja veresoonte normaalseks toimimiseks;
  • antikehade tekkeks, soolhappe sünteesiks maos ja B12-vitamiini imendumiseks.

B6-vitamiini normid

Naised: 1,9 – 2,2 mg päevas
Mehed: 2,1 – 2,4 mg päevas
Ohutu B6-vitamiini päevane üldkogus täiskasvanule: 25 – 50 mg (toit pluss mujalt saadu)


Allikas: Urmas Kokassaar, Mihkel Zilmer Vitamiinid. Mida peab teadma vitamiinidest? Tallinn, 2007